domingo, 24 de octubre de 2010

TEMA 1. LA CREACIÓ

EXPOSICIÓ:

EL BIG BANG

Les darreres teories sobre l’Univers diuen que fa uns 14.000 milions d’anys es va produir una “explosió inicial” i que del no res, o d’una concentració inicial d’energia i matèria, es van començar a expandir-se les galàxies, amb els seus estels, els seus forats negres, els espais sense matèria, allunyant-se aquests cossos estel·lars cada vegada més els uns dels altres. Com quan es tira una pedra a un estany i les ones d’aigua es van allunyant cada cop més del punt inicial d’impacte.



EL SISTEMA SOLAR

Un d’aquests cossos estel·lars és el Sol, formant part dels 100.000 milions d’estrelles que conformen la galàxia anomenada “Via Làctea”. La matèria que girava al voltant del Sol es va anar concentrant fins a constituir els planetes del sistema solar, que giren al seu voltant degut a la força de gravetat.

EL PLANETA TERRA

A la terra se li assigna una antiguitat de 4,500 milions d’anys. Concentració de minerals i gasos, en estat incandescent, atmosfera irrespirable al principi, volcans…. i aigua, en algun dels seus estats.



INICI DE LA VIDA.

Es creu que les primeres formes de vida en estat primigeni i microscòpic daten de fa 3.000 milions d’anys. Els biòlegs troben a les roques manifestacions de vida en forma de algues e invertebrats marins que daten de 600 milions d’anys. Fa 500 milions d’anys apareixen els peixos. Fa 400 milions d’anys les plantes comencen a poblar la terra ferma. Amfibis i rèptils surten de l’aigua i poblen la terra.

Fa 60 milions d’anys va haver-hi una extinció massiva d’espècies, els dinosaures entre elles, potser degut a la caiguda d’un meteorit (a la península del Yucatán).

APARICIÓ DE L’HOME

Entre 1,5 milions d’anys i 1 milió d’anys daten les primeres restes arqueològiques humanes. Primers homínids, home de Neandertal i l’home de Cromagnon que van anar poblant la terra, extingint-se els primers.
Els nostres ancestres van viure 4 grans glaciacions en el paleolític, vivien en coves i eren caçadors (el paleolític arriba fins a 10.000 anys a C.). Neolític (fins a 3.000 anys a C –clima més temperat, vida sedentària en tribus, inici de l’agricultura-). Edat del Coure (fins a 2.500 a C). Edat del Bronze (fins a 1.000 a C. – Millora l’ús dels metalls, Civilització Egípcia, Poble d’Israel-). Edat del Ferro (fins a 500 a C – Ibers a la península, Imperis Fenici, Grec i Romà-).



PER PENSAR:

¿QUIN ÉS L’ORIGEN DE L’UNIVERS?

S’ha apuntat com es va formar, però no el seu origen. Aquest impuls inicial, els cristians creiem i anomenem Déu.

¿QUIN ES L’ORIGEN DE LA VIDA?

Sembla que la combinació d’un “caldo” marí d’hidrogen, aigua, amoníac i metà, junt amb les reaccions provocades per descàrregues elèctriques i l’acció ultraviolada del sol sobre l’atmosfera terrestre van ser causes determinants per a que es constituïssin els primer compostos orgànics generadors de vida entre ells els aminoàcids.
Com abans, s’han apuntat raons sobre el com......
El qui....... de nou creiem els cristians que Déu és l’origen de la vida.

CIENCIA vs RELIGIÓ

Hi ha la corrent de pensament de que conforme l’home avança en els coneixements científics la religió va perdent “pistonada”. Els avanços científics sempre expliquen el com, però no expliquen les causes primigènies.
Hi han eminents científics “ateus o agnòstics” i eminents científics “creients” de totes les religions.

ROLEX vs ADN

Al veure un rellotge “Rolex” o qualsevol altre màquina (una pianola que toca una melodia), podem admirar les seves peces, la seva perfecció, el seu so.
De natural pensem que un rolex no ha sortit del no res com un bolet, pensem en el rellotger. Si es un cotxe, pensem en l’enginyer. Si és una melodia en el músic que la va crear, etc….

No és l’ADN, ara que en sabem més de la seva composició, una maquinaria molt més complexa que un rolex, o un ferrari…. Fent el paral·lelisme amb els anterior exemples, qui es l’”enginyer” o “rellotger “d’aquesta creació?. De nou els cristians li diem Déu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario