viernes, 21 de enero de 2011

TEMA 7. LA BONA NOTICIA

EXPOSICIÓ:

S’ha complert el temps i el Regne de Déu és a prop. Convertiu-vos i creieu en la bona nova (Mc 1,14):
Déu ha estimat tant al món, que ha donat el seu Fill únic, perquè els qui creguin en ell tinguin vida eterna. (Jo 3, 16).
Jesús anava per tot Galilea, ensenyant a les sinagogues, predicant l'evangeli del Regne i guarint tota mena de malalties i xacres del poble. (Mt 4,23)

Bateja amb aigua i esperit i demana la conversió. Perdona els pecats, guareix els malats i es proclama Fill de Déu. S’enfronta a les autoritats religioses a les que acusa d’hipòcrites i recorre el país rodejat del seus deixebles anunciant la bona nova del regne. Aquesta predicació era una manera nova d’entendre la relació amb Déu i la relació entre els homes.....

LES BENAURANCES

Prenent la paraula els instruïa així:“Feliços els pobres, perquè d'ells és el Regne del Cel. Feliços els afligits, perquè seran consolats. Feliços els humils, perquè posseiran la terra. Feliços els qui tenen fam i set de justícia, perquè seran sadollats. Feliços els compassius, perquè seran compadits. Feliços els nets de cor, perquè aquests veuran Déu. Feliços els qui s'esforcen per la pau, perquè seran anomenats fills de Déu. Feliços els perseguits a causa de la justícia, perquè d'ells és el Regne del Cel. Feliços vosaltres quan, per causa meva, us insultaran i us perseguiran i malparlaran falsament de vosaltres. Estigueu alegres i contents, perquè la vostra recompensa és valuosa en el cel, ja que de la mateixa manera van perseguir els profetes que us han precedit”. (Mt 4,23 – 5,1-12):

“Veniu a mi tots els qui esteu abatuts i afeixugats, que jo us donaré repòs. Carregueu-vos el meu jou i apreneu de mi, que sóc de cor benigne i humil, i trobareu descans per a l'ànima, perquè el meu jou és suau i la meva càrrega lleugera." (Mt 11, 28-30)

EL PERDÓ

Llavors se li apropà Pere i li va preguntar: "Senyor, quantes vegades he de perdonar el meu germà, si peca contra mi? Fins a set vegades?" Jesús li respongué: "No et dic fins a set vegades, sinó fins a setanta vegades set. (Mt 18, 21-22)

ELS MANAMENTS

Quan es posava en camí, vingué corrents un home que s'agenollà al seu davant i li preguntava: "Mestre bo, què haig de fer per a obtenir vida eterna?" Jesús li digué: Ja saps els manaments: No matis, no adulteris, no robis, no donis fals testimoni, no defraudis, honora el teu pare i la teva mare." Ell li digué: "Mestre, tot això ja ho he guardat des de la meva joventut." Jesús se’l mirà i el va estimar. Li digué: "Una cosa et falta: vés, ven tot el que tens i dóna-ho als pobres, i tindràs un tresor en el cel; després vine i segueix-me." (Mc 10, 17-21)

EL SERVEI

Jesús els reuní i els digué: "Ja sabeu que els qui figuren com a dirigents de les nacions se'n fan els amos, i els seus magnats les sotmeten al seu poder. No ha de ser pas així entre vosaltres, al contrari: el qui pretengui ser important entre vosaltres, ha de ser el vostre servidor, i el qui de vosaltres vulgui ser el primer, que sigui servidor de tots. Perquè tampoc el Fill de l'Home no ha vingut a fer-se servir, sinó a servir i a donar la seva vida en rescat per a molts." (Mc 10, 42-44)

ESTIMAR DÉU I EL PROÏSME

"Mestre, què haig de fer per tenir l'herència de la vida eterna?" Ell li digué: "Què hi ha escrit en la Llei? Com ho llegeixes?" “Estimaràs el Senyor, el teu Déu, amb tot el teu cor, amb tota la teva ànima, amb totes les teves forces i amb tota la teva ment. I al proïsme com a tu mateix."
"I qui és el meu proïsme?"Jesús prosseguí: "Un home baixava de Jerusalem a Jericó i va caure en mans d'uns bandolers que, després de despullar-lo i baldar-lo a cops, se'n van anar deixant-lo mig mort.Coincidí que baixava un sacerdot per aquell camí, i, en veure'l, va passar de llarg per l'altre cantó.Igualment va fer un levita que va arribar en aquell indret; en veure'l, va passar de llarg per l'altre cantó. Però un samarità que anava de viatge va arribar prop d'ell; en veure'l, se'n compadí;s'hi acostà, li va posar oli i vi a les ferides i les hi va embenar; després el pujà damunt la seva pròpia cavalcadura, el dugué a un hostal i el va atendre.L'endemà va treure dos denaris i els va donar a l'hostaler, i li digué: 'Tingues cura d'ell, i tot el que costi de més, jo t'ho pagaré quan torni.'Quin d'aquests tres et sembla que es va fer proïsme del qui va caure en mans dels bandolers?"Ell va dir: "El qui en va tenir compassió."
Llavors Jesús li respongué: "Vés, i fes tu el mateix." (Ll 10, 25-37)

"Però a vosaltres que m'escolteu, jo us dic: Estimeu els vostres enemics, feu el bé als qui us odien,beneïu els qui us maleeixen, pregueu pels qui us calumnien. I tal com voleu que els homes us tractin, tracteu-los també a ells de la mateixa manera.
Sigueu compassius com el vostre Pare és compassiu. No jutgeu i no sereu jutjats; no condemneu i no sereu condemnats; perdoneu i sereu perdonats. Doneu i us donaran: us abocaran a la falda una bona mesura, atapeïda, sacsejada i plena. Amb la mesura amb què mesureu sereu mesurats." (Ll 6, 27-37)

PER REFLEXIONAR:

Quina és la bona noticia?
La bona noticia que Déu mateix ens comunica es que el Déu-amb-nosaltres és Amor i estima els humans.

Sobre les benaurances......
Jesús pronuncia quatre benaurances sobre els qui pateixen situacions aflictives o privacions: la pobresa, el dolor que afligeix, el fet de sentir fam de justícia, o el fet de ser perseguits per ser justos com Jesús.....

¿Com poden ser benaurats, feliços, els qui pateixen aquestes situacions?.....
Déu, amb la seva beatitud, es consol i benaurança que pren les mil formes de l’amor. No estalvia el dolor, el patiment , la pobresa, la injustícia....però suscita en els cors que se li obren una felicitat que dona forces per entomar la situació i per lluitar per superar-la.

Les altres quatre benaurances es refereixen a quatre qualitats molt apreciades per Jesús i molt poc apreciades pel món dur de la competitivitat, és a dir, pels rics i poderosos, carregats d’orgull. Són qualitat que tenen els humils i els misericordiosos, els nets de cor i els pacificadors

Humils i nets de cor..... qualitats que s’han de treballar......
Misericordiosos i pacificadors....qualitats que ens fan sortir de nosaltres mateixos per anar cap al proïsme, estimant-lo, i treballar per la pau allà on hi hagi conflicte.....
(comentaris extrets del llibre “Qui és Jesús de Natzaret”. Mn. Josep M. Rovira Belloso)

El manament de l’amor, estimar Déu i al proïsme.....
¿ Passem de llarg com fa el sacerdot o el levita quan es requereix la nostra estimació?......
¿També hem d’estimar als enemics?....¿ als qui ens volen mal o ens han fet mal?....
¿Tenim una relació d’estimació amb Déu?.....

No hay comentarios:

Publicar un comentario