sábado, 8 de enero de 2011

TEMA 6. MARIA

EXPOSICIÓ:

EL SI DE MARIA (Lluc 1, 26-31)

Fou enviat per Déu l'àngel Gabriel ...va entrar a casa d'ella i li digué: "Déu te guard, plena de gràcia, el Senyor és amb tu!... No tinguis por, Maria, que has trobat gràcia davant Déu; concebràs i tindràs un fill, i li posaràs per nom Jesús. Serà gran i serà anomenat Fill de l'Altíssim, i el Senyor Déu li donarà el tron del seu pare David; regnarà per sempre a la casa de Jacob, i el seu regnat no tindrà fi." Maria digué a l'àngel: "I com es farà això, si jo no visc amb cap home?"

L'àngel li va contestar: "L'Esperit Sant davallarà damunt teu, i la força de l'Altíssim et cobrirà amb la seva ombra; per això el nadó serà sant, i l'anomenaran Fill de Déu. Fixa't en la teva parenta Elisabet, també ha concebut un fill, ara que ja és gran, i la que era tinguda per estèril ja està de sis mesos. Perquè no hi ha res impossible per a Déu."Maria digué: "Heus aquí l'esclava del Senyor; que es realitzi en mi el que tu has dit." Llavors l'àngel la va deixar.

EL MAGNIFICAT. CÀNTIC DE MARIA (Lluc 1, 46-55)

Pocs dies després de l’anunci de l’àngel, Maria va a visitar la seva cosina Elisabet, esposa de Zacaríes, i es va quedar amb ella fins que va néixer el fill que esperaven, Joan. Al veure a Maria Elisabet li diu: “Ets beneïda entre totes les dones i és beneit el fruit del teu ventre. Feliç tu que has cregut, allò que el Senyor t’ha anunciat es complirà”. Maria respon proclamant un cant de lloança a Déu, el magnificat:

"La meva ànima magnifica el Senyor, i el meu esperit s'alegra en Déu que em salva, perquè s'ha fixat en la petitesa de la seva serventa. Vet aquí que, des d'ara, totes les generacions em diran benaurada, perquè el Totpoderós ha obrat en mi prodigis. El seu nom és sant, i l’amor que te als qui el veneren s'estén de generació en generació...”

MARIA DOLOROSA (Lluc 2, 34-35)

Simeó els beneí i digué a Maria, la seva mare: "Mira, aquest ha estat posat perquè molts caiguin o s'aixequin a Israel, i com a estendard de controvèrsia, i a tu mateixa una espasa et traspassarà l'ànima, perquè així quedin al descobert els sentiments de molts cors."

MARIA MITJANCERA (Joan 2, 1-10)
Es van celebrar unes noces a Canà de Galilea, i s'hi trobava la mare de Jesús. També van invitar Jesús i els seus deixebles.
Com que faltava vi, la mare de Jesús li digué: "Se'ls ha acabat el vi". Jesús li respongué: "Dona, i jo que tinc a veure? Encara no ha arribat la meva hora."Però la seva mare va dir als qui servien: "Feu el que ell us digui". A la casa hi havia sis gerres de pedra, que s'usaven per al ritual de la purificació dels jueus. En cada una hi cabien uns cent litres d'aigua.
Jesús els digué: "Ompliu les gerres d'aigua." Les van omplir fins a dalt. I els manà: "Ara traieu-ne i porteu-ne al cap de servei." Ells n'hi van portar.El cap de servei va tastar l'aigua convertida en vi, i com que no sabia d'on procedia - si bé els servents que havien tret l'aigua sí que ho sabien -, va cridar el nuvi i li va dir: "Tothom serveix primer el bon vi, i quan ja han begut molt serveix el vi ordinari. Però tu has guardat el bon vi fins ara."

MARIA MARE DE LA HUMANITAT (Joan 19, 25-27)

Prop de la creu de Jesús hi havia la seva mare i la germana de la seva mare, Maria de Cleofàs, i Maria Magdalena. Jesús, en veure la seva mare i al seu costat el deixeble estimat, digué a la seva mare: "Dona, aquí tens el teu fill." I després digué al deixeble: "Mira, aquí tens la teva mare."

MARIA MARE DE L’ESGLÉSIA (Ac 1,12-14)

"Homes de Galilea, què feu parats mirant al cel? Aquest Jesús que ha estat endut d'entre vosaltres cap al cel, tornarà de la mateixa manera com l'heu vist que pujava cap al cel."Després els apòstols van tornar cap a Jerusalem des de la muntanya que en diuen de les Oliveres, prop de Jerusalem, distant només la caminada d'un dissabte. Van entrar-hi i van pujar a la sala de la casa on es reunien. Tots ells estaven estretament units, dedicats constantment a l'oració, amb algunes dones i Maria, la mare de Jesús, i els germans d'ell.

PER REFLEXIONAR:

Els evangelis proclamen una Bona Nova inversemblant: Un Déu es fa home..... i decideix néixer d’una jove jueva verge......

Déu, mitjançant l’àngel Gabriel, proposa a Maria el seu pla de salvació.... Maria des de la seva llibertat dona el seu consentiment.....

Alguns no creients no estalvien comentaris sarcàstics al respecte d’aquesta concepció sense la participació de Josep, l’espòs de Maria, .....però com diu l’àngel de l’anunciació per a Déu no hi ha rés impossible.....

Diu la tradició que el deixeble estimat, Joan, va cuidar de Maria fins a la seva mort.

Ja les primeres comunitats veneren a Maria, per l’honor de ser la Mare de Déu i i l’invoquen com a mitjancera davant Jesús.

A Catalunya, el poble cristià ha construït moltes ermites en honor de la Mare de Déu, i moltes Esglésies estan dedicades a Ella.

INMACULADA CONCEPCIÓ

Aquesta tradició ens parla de que Maria va ser concebuda sense el pecat original (el pecat dels primers pares –Adam i Eva-). Això vol dir que per l’honor d’acceptar ser la Mare de Déu, Maria va estar preservada de dur el pecat original. D’aquesta tradició ja se’n troben escrits d’abans del segle X. El Papa Pius IX, l’any 1854 va proclamar aquest dogma que es celebra en la festivitat del 8 de desembre.

ASSUMPCIÓ DE MARIA EN COS I ÀNIMA AL CEL

Una altra tradició que ens ha arribat fins avui, es que el cos de Maria, a la seva mort, va ser preservat de la corrupció i va ser endut al cel. La festa de l’Assumpció de Maria, el 15 d’agost, celebra aquesta tradició convertida en dogma. El Papa Pius XII el proclama el 1950.

SOBRE LES APARICIONS DE LA MARE DEU. LOURDES, FÁTIMA i altres.

L’Església distingeix entre la revelació pública de Déu destinada a tota la humanitat, que queda recollida en l’Antic Testament i el Nou Testament i les revelacions privades entre les que estarien incloses les aparicions. La seva funció no es completar la revelació definitiva de Crist, sinó d’ajudar-la a viure amb més plenitud en una època de la història. L’Església examina aquestes revelacions particulars per discernir quines poden tenir credibilitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario